Liha on suomalaisten tärkein proteiinin lähde. Proteiini auttaa pitämään mahan kylläisenä pitkään. Se on myös laihduttajan apulainen, sillä proteiini tehostaa rasvakudoksen menetystä. Lihan proteiini on aina hyvälaatuista, eli se sisältää kaikki elimistön tarvitsemat välttämättömät aminohapot.
Lisäksi lihassa on reippaasti rautaa, etenkin hyvin imeytyvää hemirautaa. Pienikin määrä lihaa edistää raudan imeytymistä myös muista lähteistä, kuten viljasta ja muista kasvikunnan tuotteista, joista rauta imeytyy muuten melko huonosti.
Liha on myös monipuolinen muiden kivennäisaineiden, kuten sinkin, seleenin, fosforin ja magnesiumin lähde. Lisäksi lihasta saadaan monipuolisesti B-vitamiineja, erityisesti B12– ja B6-vitamiineja.
Pehmeää, näkyvää rasvaa
Possunlihan rasvasta yli 60 prosenttia on tyydyttymätöntä, pehmeää rasvaa ja mikä kätevintä: sen voi useimmiten myös halutessaan poistaa. Kun näkyvä rasva on poistettu, jää lihaan rasvaa alle 5 prosenttia.
Lähes puolet porsaanlihan rasvasta on kertatyydyttymätöntä öljyhappoa, joka on tyypillinen rasvahappo myös muun muassa rypsi- tai oliiviöljyssä. Toiseksi eniten on tyydyttynyttä palmitiinihappoa ja lähes saman verran monityydyttymätöntä linolihappoa. Neutraalia steariinihappoa, jolla ei ole vaikutusta veren rasva-arvoihin, on possussa neljänneksi eniten.
Kokolihan rasva ei ole piilossa, vaan selkeästi esillä. Pannulla kuumennettaessa rasvasta sulaa lihan rasvaisuudesta riippuen 15–70 prosenttia. Liha ei ime itseensä rasvaa, eli huippuhoikkaa lihaa saa kaatamalla rasvan pois pannulta. Rasva kuitenkin pitää lihan mehukkaana, joten kokonaan sitä ei kannata poistaa.
Asiantuntijana ravitsemusasiantuntija, laillistettu
ravitsemusterapeutti Soile Käkönen
Lähde: Possupedia